NFBIB
  Innemiljø og inneklima
  Fuktskade
  Forsikring og skadesanering
  NFBIB's FUKTPROSJEKT
  Helse og sykdom
  Ansvar, forvaltning
  Lover og forskrifter
  Materialvalg
  Aktuelt
  Presseklipp
  Forskningsnytt
  Lenker
  Bolig
  Barnehage
  Skoleserie
  Skole
  Spørsmål og svar
  MILJØHEMMING
  Elektroosmose og eloverfølsomhet
  Miljøhemming, skjemaet og nytt prosjekt
  Miljøhemming frem i lyset
  Miljøhemmet på grunn av migrene eller astma pluss migrene?
  Miljøhemming. Hva er det?
  Sjekklister
    
 

   NFBIB
   Askeladdveien 11A
   2016 FROGNER

   e-post leder

   © bilder, illustr.

Counter
Om denne nettsiden og antall besøk

 
 
  system/design: RGK AS
Elektroosmose og eloverfølsomhet
 

Hei! Mine foreldre har leilighet i et sameie i en stor boligblokk. Det er en kostbar leilighet i 3. etasje, men nå viser det seg at bygget er vannskadet fordi det er brukt (billig?) sement som suger til seg fukt. Derfor skal det settes i gang et omfattende reparasjonsarbeid i kjelleretasje og grunnmur. Beboerne har fått opplyst at betongen skal tørkes ut med elektrisitet, og det er problem for min mor som mener hun er el-overfølsom og er redd for at at hun kanskje må bo et annet sted mens det foregår.

Jeg har lest en god del om el-overfølsomhet i denne nettsiden og i de dokumentene som det er lenker til der.

Jeg må innrømme at jeg er litt skeptisk til min mors el-overfølsomhet, men hun og legen hennes har ikke funnet noen annen forklaring på plagene (hodepine og ”giktsmerter”). Det vil være meget besværlig (og dyrt) for henne å bo et annet sted, så mitt spørsmål er hvor stor risiko uttørringen med elektrisitet innebærer for henne.

 

SVAR

Det er mye jeg ikke vet når det gjelder el-overfølsomhet, og det er visst ingen andre som vet nok, så her må du greie deg med hva jeg tror ut fra de kunnskapene jeg ellers sitter inne med.

Jeg tror det er svært liten risiko for at din mor blir utsatt for mer elektromagnetisme på grunn av reparasjonsarbeidet.

Jeg regner med at uttørringen skal skje med elektroosmose. Prinsippet er enkelt med bruk av svakstrøm. Der det er sammenhengende betong etableres en svakstrømkrets med en positiv pol på innsiden av muren og en negativ pol på utsiden eller på steder hvor vann kan ledes bort. Da vil vannmolekylene vandre ut til den negative pol der vannet kan fjernes.

Effekten er avhengig av avstanden mellom polene og at det er sammenhengende betong. Et stort bygg holdes vel oppe med mange atskilte betongsøyler, og da må det nok etableres flere slike svakstrømsopplegg, men strømforbruket i hvert av dem behøver ikke være mer enn i en svak sparelampe.

Det er imidlertid usikkert om slik uttørring med svakstrøm er effektivt nok, – i henhold til byggeksperter i Wien 

  http://de.wikipedia.org/wiki/Elektrophysikalische_Mauertrockenlegung.   Det kan jo tenkes at man vil prøve med noe sterkere strøm, men i så fall vil nok beboerne bli informert om det. Dette gjennomføres i alle fall i grunnplanet og altså langt unna 3. etasje uten overføring av elektromagnetisme dit.

Sist oppdatert 03.02.09 (KA/MHA).

 

 Til toppen