NFBIB
  Innemiljø og inneklima
  Fuktskade
  Forsikring og skadesanering
  NFBIB's FUKTPROSJEKT
  Helse og sykdom
  Ansvar, forvaltning
  Lover og forskrifter
  Materialvalg
  Aktuelt
  Presseklipp
  Forskningsnytt
  Noen miljøgifter kan måles også hos mennesker
  Røyking under svangerskap er fostermishandling!
  Bittesmå partikler inne fra uteluften
  Lenker
  Bolig
  Barnehage
  Skoleserie
  Skole
  Spørsmål og svar
  MILJØHEMMING
  Sjekklister
    
 

   NFBIB
   Askeladdveien 11A
   2016 FROGNER

   e-post leder

   © bilder, illustr.

Counter
Om denne nettsiden og antall besøk

 
 
  system/design: RGK AS
Bittesmå partikler inne fra uteluften
 

Ultrafine dieselpartikler i inneluft

 

En ny norsk undersøkelse omtalt på nettsiden til forskning.no har vist at innelufta i en leilighet ved en sterkt trafikkert gate var ”full av ultrafine partikler i svevestøvet. De klart største mengdene av disse partiklene ble registrert i rushtida.” Det dreier seg sannsynligvis om partikler fra dieseleksos som kan være særlig helseskadelige., 

 

Dieseleksos inneholder omtrent hundre ganger så mange kullpartikler som eksos fra bensin. Partiklene fra dieseleksos er svært små; under ti tusendels millimeter i diameter. Så små partikler holder seg svevende mye lenger i luften enn andre partikler, og kan trenge dypt inn i oss når de pustes inn.  I luftveiene kan dieselpartiklene bidra til forverring av atopiske allergier og astma.

 

Fordi noen slike partikler er så små at de kommer i nn i blodomløpet, kan de forverre både hjerte- og karsykdommer og påvirke immunforsvaret med allergiutvikling (sensibilisering) og induksjon av astma.

Dette er sannsynligvis en viktig årsak både til økning av astmaforekomst og hyppigere sykehusinnleggelser av barn med astma som bor i byer og byområder med mye luftforurensning fra motorisert trafikk.

I tillegg til dieseleksos fra busser og biler for tungtransport synes det å være økning av denne forurensningen på grunn av flere dieseldrevne privatbiler. For familier med helserisiko i forhold til dette er det viktig å unngå at inneklimaet skades av trafikkforurensninger, se uteluft ved luftinntak.

 

Les mer om Støv og svevestøv ,  om Fine og ultrafine partikler i inneluft (svensk tekst)   og Allergiforebygging.

 

(Sist oppdatert 4. juli 2006)

 

       Til toppen