NFBIB
  Innemiljø og inneklima
  Fuktskade
  Luftfuktighet inne anno 2011
  Luftavfukter? Når?
  Inneklimasykdom pga muggsoppvekst. Mange og lange spørsmål
  Avgasser fra fukt og muggsopper. Farlig?
  Dreneringssvikt
  Lunefulle okkupanter: muggsopp
  Dagens byggemetoder fører til fukt- og helseskader
  Uproff håndtering av fuktskader (5/3.05)
  Fukt i boliger koster milliarder
  Vannlekkasje fra sprinkelanlegg
  Luftfuktighet og kondens
  Bruk av luftfukter. Oppslag i NRK PULS
  Moderne bygninger holder ikke vann
  Live (3) syk av fuktskader (Dagbladet 3. juli 2004)
  Tørt i grunnen! Unngå fukt.
  Påvis fukt
  Aftenposten 16.10. 2003: Fuktskade like skadelig som passiv røyking
  Fukt inne betyr risiko
  Hvorfor fuktskade?
  Fuktskade. Funn og forurensninger
  Fukt og fuktskader
  Forsikring og skadesanering
  NFBIB's FUKTPROSJEKT
  Helse og sykdom
  Ansvar, forvaltning
  Lover og forskrifter
  Materialvalg
  Aktuelt
  Presseklipp
  Forskningsnytt
  Lenker
  Bolig
  Barnehage
  Skoleserie
  Skole
  Spørsmål og svar
  MILJØHEMMING
  Sjekklister
    
 

   NFBIB
   Askeladdveien 11A
   2016 FROGNER

   e-post leder

   © bilder, illustr.

Counter
Om denne nettsiden og antall besøk

 
 
  system/design: RGK AS
Luftfuktighet inne anno 2011

Det kommer mange spørsmål om luftfuktighet og måling av det inne. Derfor lages dette som et anno-dokument.

Luftfuktighet er et mål på hvor mye vanndamp det er i luften. Det angis vanligvis som relativ luftfuktighet i prosent (RF%) i forhold til det maksimale (RF 100%) som luften kan inneholde av vann. En annen måte å angi luftfuktigheten på er gram vann pr kg luft (g/kg). Dette er avhengig av temperaturen.

 


Les mer

Luftavfukter? Når?

Det kommer mange spørsmål om nytten av luftavfuktere. Denne nettsiden har også gjentatte ganger nevnt at dette kan være et alternativ å  vurdere der det spørres om dugg på vindusrutene som det kommer mange spørsmål om. Luftavfuktere er blitt nyttige og av og til nødvendige på grunn av vår tids utvikling i byggemåter, energiøkonomisering og måten vi bruker boligene på


Les mer

Inneklimasykdom pga muggsoppvekst. Mange og lange spørsmål

Jeg har nylig kjøpt en borettslagsleilighet der det i takst var beskrevet svertesopp i stuevegg (mot yttervegg) og der det i takst og annen skriftlig informasjon var informert om at dette var noe borettslaget (nyopprettet) skulle sørge for at ble utbedret. Det viser seg at svertesopp har fått vokse på veggen hver vinter i minst 3 år, uten at noe var blitt gjort fra eiers side. Det ble etter salget funnet sopp også under tapetet. Jeg har dessverre blitt syk av å oppholde meg i denne leiligheten, dette oppstod ca 1-2 måneder etter at jeg flyttet inn. Jeg er sykemeldt og må utsette siste del av studiet mitt. Jeg er mest plaget med "anfall" av en nummen og sløv hodepine, hvor det mest plagsomme er at det blir svært vanskelig å konsentrere seg mentalt. Dette kommer etter 3 til 5 timers

opphold i stuen (der det også senere ble målt høyeste kde nivåer). Under disse "anfallene" blir jeg svært trøtt, som om "slått ut"/dopet ned. Som oftest blir jeg "tvunget" til å legge meg, hvis jeg da ikke kommer meg ut

i tide.


Les mer

Avgasser fra fukt og muggsopper. Farlig?

Vi flyttet inn i en helt ny leilighet i fjor sommer. Rett etter innflytting fikk vi en sønn. Han er nå 16 måneder gammel. Vi har lenge merket oss at vår sønn har plager, spesielt om natten, plagene vi registrerer er spesielt tørr hals og irriterte øyne. (Han har ikke sovet hele natten gjennom en eneste natt siden han ble født). Han virker fin om dagene. Vi fikk derfor inn en som kom og tok luftprøve på soverommet vårt. Måleistrumentet stod plassert rett ved hodeenden av sengen til vår sønn. I resultatene på prøven fikk vi veldig høyt utslag på noe som kalles isobutanol Normalintervallen her er satt til <1, mens vi fikk hele 174. Vi får ingen klare svar noen plass om hvor farlig dette er, så tillater jeg meg å spør deg: ?Kan det være farlig for vår sønn og oss å bo/sove i en slik inneluft. Bør vi komme oss ut av leiligheten snarest eller...? Vi vet at det er mange feil og mangler her.


Les mer

Dreneringssvikt

Mange fuktskader inne skyldes manglende eller utilstrekkelig utvendig drenering eller mangelfull fuktsperre på utsiden av grunnmur.  Her illustreres et eksempel til å ta lærdom av.


Les mer

Lunefulle okkupanter: muggsopp

Presseklipp. Gemini ( NTNU ) nr 4, 2005: " Lunefulle okkupanter. . (Journalist Christina B. Winge). Kommentar. Det dreier seg om muggsopper som får vokse og formere seg på grunn av fukt i moderne bygg. Dette er et stort problem  i Norge med mange bygningsskader og mye sykdom.


Les mer

Dagens byggemetoder fører til fukt- og helseskader

Aftenpossten forbruker.no har en artikkel med tittelen: Sparer seg til skader (avFrøydis Braathen og Stine Barstad). De skriver: ”Dagens effektive og billige byggemetoder gjør nye boliger mer sårbare for fukt, mener fuktekspert. Nyere og billigere materialer og byggemetoder gjør byggene mer utsatt for fukt.  Ett av fire hus har fuktskader som påvirker beboernes helse.


Les mer

Uproff håndtering av fuktskader (5/3.05)

Overlege Ebba Wergeland i Arbeidstilsynet har skrevet en betimelig artikkel med denne overskriften i "Arbeidervern". Den bør leses også av arbeidstakere. Hun skriver innledningsvis: "Arbeidstilsynet får ganske mange meldinger fra leger om astma og andre luftveisproblemer hos ansatte som arbeider i lokaler med fuktskader. Meldingene forteller at det ofte tar påfallende lang tid, måneder og år, fra fuktskaden oppstår, eller fra folk blir syke, og til noe blir gjort.


Les mer

Fukt i boliger koster milliarder

Aftenposten 3. mars har et stort oppslag om dette.Opptil halvparten av husene som bygges i dag kan før eller siden få fuktskader. Det skyldes dårlig arbeid, feilkonstruksjoner og manglende kunnskaper om helseplagene


Les mer

Vannlekkasje fra sprinkelanlegg

Sprinkelanlegget utløste seg uten at det var varme til stede. En fjerdedel av Kvelde sykehjem er totalskadd etter at sprinkelanlegget over taket utløste seg av ukjent årsaker. Det påfallende er at det er kommet muggsoppvekst allerede i løpet av 8 dager!


Les mer

Luftfuktighet og kondens

Kondens (dugg) opptrer når inneluften med et gitt fuktinnhold kjøles ned tilstrekkelig på kalde flater. Det ser vi spesielt på vindusglass om vinteren. Samtidig kan det imidlertid være mer skjult kondens på andre kalde flater.  Særlig utsatt er kjølige yttervegger og aller mest bak møbler og bilder tett på yttervegg. Slike steder kommer det ofte vekst av muggsopper som kan  bety helserisiko for noen.


Les mer

Bruk av luftfukter. Oppslag i NRK PULS

Mandag 22. november 2004   anbefalte lege Jørgen Skavlan at mennesker med atopisk eksem burde bruke luftfukter i den kalde perioden med særlig tørr luft ute. Dette er i strid med rådene fra inneklimaeksperter, og NFBIB tok umiddelbart kontakt med dr. Skavlan. Dr Skavlan og  PULS tok med en gang inn korreksjon på nettsiden


Les mer

Moderne bygninger holder ikke vann

I en kronikk i Aftenposten 13. september 2004 pekes det på at mange moderne bygninger i Norge får fuktskader. Det gjelder alle slags bygninger fra bolighus til Ishavskatedrealen i Tromsø. Årsakene kan være mange - fra arkitekter som eksperimenterer med former som gir fuktskade til slurv på mange hold.


Les mer

Live (3) syk av fuktskader (Dagbladet 3. juli 2004)

Våren 2002 kjøpte familien Skattum/Midttun drømmehuset. Så ble Live (3) dårligere, og mamma begynte å hoste.


Les mer

Tørt i grunnen! Unngå fukt.

Grå, gamle råkjellere - hjem for edderkopper store som håndflater, og poteter med hvite, spøkelsesaktige groer - fortjener snart å komme på museum. De blir nemlig færre og færre, i takt med at Ola Nordmann svinger tommeltottene og bygger lyse, lekre rom i underetasjen.

Men i underetasjen, som kjellere konsekvent heter på hybelannonsespråket, hender det stadig vekk at den nypanelte trivselen blir kortvarig. På grunn av fukt!


Les mer

Påvis fukt

Fukt kan fort komme til å skade både bygninger og menneskene som bruker dem. Fuktskader kan forebygges med omtanke i alle ledd av byggeprosess, drift, vedlikehold  og bruk av et bygg, men forekommer veldig ofte. Det er viktig å oppdage og utbedre fuktskader så tidlig som mulig, og ofte kan det skje allerede i forstadiene av en fuktskade.


Les mer

Aftenposten 16.10. 2003: Fuktskade like skadelig som passiv røyking

Presseklipp Aftenposten 16. oktober 2003:  Fuktskade like skadelig som passiv røyking


Les mer

Fukt inne betyr risiko

Fuktskader i bygninger hører til verstingene i å bidra til sykdom og plager - både med allergier, astma og såkalt "inneklimasyke" med hodepine, unormal tretthet med mere.


Les mer

Hvorfor fuktskade?

Fuktskader kan ha mange årsaker fra hvert trinn i byggeprosessen til feil drift og feil bruk


Les mer

Fuktskade. Funn og forurensninger

Du kan kan vanligvis oppdage fuktskader selv, men forurensningene på grunn av fukt kan ta lang tid før de virker på helsen. 


Les mer

Fukt og fuktskader

Fuktskader i hus kan gi sykdom og helseplager, mange bekymringer og dårlig økonomi. De koster samfunnet milliarder hvert år.


Les mer