NFBIB
  Innemiljø og inneklima
  Fuktskade
  Forsikring og skadesanering
  NFBIB's FUKTPROSJEKT
  Helse og sykdom
  Ansvar, forvaltning
  Lover og forskrifter
  Materialvalg
  Aktuelt
  Presseklipp
  Forskningsnytt
  Lenker
  Bolig
  Barnehage
  Skoleserie
  Skole
  Spørsmål og svar
  Passivhus - hva er det?
  Radon i barneskolen. Farlig?
  Sanering av muggsoppskader og helserisiko
  Maling ved graviditet
  Vannskade pluss hva?
  Allergisikker katt etter spesiell kattevasking?
  Astma på grunn av varmepumpe?
  Sibirkatt for katteallergikere?
  Tilgjengelighet for miljøhemmede. Klar informasjon til husbyggere og brukere?
  Tørr luft. Parkett. Luftfukter?
  Kondensproblemer i ny bolig. Rettigheter?
  Fuktskader og muggsoppvekst i OBOSleilighet
  Tresåpebehandling og inneklimaproblemer
  Informasjon til barnehagen om allergisk barn?
  Røyklukt fra naboleiligheter
  Plutselig allergi i familien!?
  Kondens på soverom. Ansvarsforhold?
  Renholdskrav i institusjoner med mye søl?
  Inneklima for gravid og nyfødt?
  Muggsoppsporer. Tiltak?
  Skoleventilasjon og pollenallergi
  Luftfukter?
  MILJØHEMMING
  Sjekklister
    
 

   NFBIB
   Askeladdveien 11A
   2016 FROGNER

   e-post leder

   © bilder, illustr.

Counter
Om denne nettsiden og antall besøk

 
 
  system/design: RGK AS
Allergisikker katt etter spesiell kattevasking?
 

Kan et spesialt preparat vaske bort katteallergener?

(Spørsmål 28. februar 2007)

 

Hei. Takk for svaret om sibirkatter. Det var klar tale! Både min eksmann og jeg er derfor blitt enige om at det vil være for risikabelt å satse på en slik katt. Men i lokalavisen vår står det om et middel som du kan vaske katter med slik at de ikke gir allergi. Vil det være tryggere? (Unnskyld at jeg bryr deg igjen, men dette er så viktig for oss, og legen vår vet visst ikke nok om sånt som dette).

 

SVAR

(28. februar 2007)

 

Nei, det er ikke trygt!

 

Tanken bak slik vasking av katten har litt sammenheng med det som er skrevet om genmanipulerte katter og sibirkatter fordi det dreier seg om kattespyttet. Hovedallergenet fra katter (Fel d 1) finnes mest i spyttet. Når katten pusser (slikker) pelsen sin, føres mye av dette allergenet til pelsen. Når spyttet tørker , fyker det allergenholdig støv fra pelsen. Derfor er det alltid slike allergener i husstøvet der det har vært katt eller katteeiere.

 

Katteslikk 3

 

 

Mye av dette – og andre allergener – henter katten fra noen kjertler rundt endetarmsåpningen når den slikker seg der. Derfor kan det hjelpe litt å vaske katten. Det har mange forsøkt i mange år med vanlig vann og såpe (sjampo). Noen hjelpes angivelig litt av det, men særlig ved beskjedne allergier.

 

Det sies at kattevaskingen må skje ukentlig. Men ganske snart etter vaskingen slikker katten seg igjen, spyttet tørker, allergenstøvet fyker og blander seg i husstøvet og setter seg på katteeiernes klær og i hår.

 

Når det er noen med allergi mot katt som sier de har nytte av å vaske katten, må det sees i lys av erfaring med slike pasienter. De vet at de burde kvitte seg med dyret, men gjør det ikke.  Mange dyreallergikere som beholder dyr de er allergiske mot, har relativt beskjeden allergi, og er så følelsesmessig knyttet til dyret at de godtar de allergiske plagene sine.

 

Noen vil sannsynligvis også underslå opplysninger om plagene og tviholde på myter som kan ”unnskylde” den ufornuftige holdningen. Det er nemlig ufornuftig, for det er forskning som viser at stadig kontakt med aktuelle allergener i lave doser, øker risiko for økt irritabilitet (hyperreaktivitet) i luftveiene og gjør sykdommen verre.

I en undersøkelse (Shirai et al, 2005) av 20 pasienter med astma som hadde et kjæledyr til tross for at de var allergiske mot dyret, fulgte 10 legens råd om å fjerne dyret helt, mens 10 andre nektet å gjøre det. Alle brukte mye astmamedisiner og inhalasjonskortison.

De ble undersøkt med tester som målte graden av bronkial hyperreaktivitet (provokasjon med metakolin).

Etter et år var 9 av de 10 som beholdt kjæledyret, fortsatt avhengig av kortison og det ble vist forverring med noe over fordobling (2,3) av den bronkiale hyperreaktiviteten. 

 

Av de 10 som kvittet seg med dyret, var det nå ingen som hadde behov for kortison, og testene viste betydelig bedring og tålte nesten 6 (5,9) ganger høyere dose av metakolin.

 

Dette er beskrevet i dokumentet kattevask , og der er det  også en omtale av det preparatet som du spør om . I den samme nettsiden er det også spørsmål og svar om dette midlet

 

Ingen forskningsbasert informasjon

 

Det har ikke lyktes denne redaktøren å finne en eneste forskningsartikkel om dette preparatet. Produsenten selv viser til en ganske tvilsom markedsundersøkelse. Preparatet inneholder uskyldige stoffer som også finnes i vanlige sjampo, fuktighetskremer og kosmetikk. Sannsynligvis virker vanlig vasking like godt (eller like dårlig), men preparatet er ikke sammenliknet med sjampo.

 

Produsenten hevder at preparatet kapsler inn allergenene (”encapsulates Fel d 1 and microscopic allergens”). Det må være fri fantasi og frekk markedsføring, for preparatet inneholder ikke noe som kan tenkes å ha den egenskapen.

 

Konklusjon

 

For katteallergikere som har prioritert å beholde katten (dem om det!) , kan vasking av katten med dette preparatet eller vanlig sjampo neppe skade annet enn og de blir oppklort i kampen for å få det til hvis katten gjør motstand. Men ingen andre må tro at slik vasking gjør det trygt for allergikere å anskaffe seg katt!

 

Litteratur

 

Shirai T, Matsui T, Suzuki K, Chida K (2005): Effect of pet removal on pet allergic asthma. Chest;127: 1565-71.


PS! Det er full anledning til å følge opp spørsmål/svar med supplerende detaljer. Redaktøren setter stor pris på tilbakemelding fra innsendere om det videre forløpet. Slike tilbakemeldinger kan være lærerike både for redaktøren og for andre som bruker nettsiden.

Det er ofte hyggelig å få slike oppfølginger. Da blir det mer som en samtale, selv om e-post aldri kan erstatte en god samtale!

Det var også godt å få vite at barnets skilte foreldre er enige om det som er til barnets beste.

(Sist oppdatert 28. februar 2007)

  Til toppen