NFBIB
  Innemiljø og inneklima
  Fuktskade
  Forsikring og skadesanering
  NFBIB's FUKTPROSJEKT
  Helse og sykdom
  Ansvar, forvaltning
  Lover og forskrifter
  Materialvalg
  Aktuelt
  Presseklipp
  Forskningsnytt
  Lenker
  Bolig
  Barnehage
  Skoleserie
  Skole
  Spørsmål og svar
  Passivhus - hva er det?
  Radon i barneskolen. Farlig?
  Sanering av muggsoppskader og helserisiko
  Maling ved graviditet
  Vannskade pluss hva?
  Allergisikker katt etter spesiell kattevasking?
  Astma på grunn av varmepumpe?
  Sibirkatt for katteallergikere?
  Tilgjengelighet for miljøhemmede. Klar informasjon til husbyggere og brukere?
  Tørr luft. Parkett. Luftfukter?
  Kondensproblemer i ny bolig. Rettigheter?
  Fuktskader og muggsoppvekst i OBOSleilighet
  Tresåpebehandling og inneklimaproblemer
  Informasjon til barnehagen om allergisk barn?
  Røyklukt fra naboleiligheter
  Plutselig allergi i familien!?
  Kondens på soverom. Ansvarsforhold?
  Renholdskrav i institusjoner med mye søl?
  Inneklima for gravid og nyfødt?
  Muggsoppsporer. Tiltak?
  Skoleventilasjon og pollenallergi
  Luftfukter?
  MILJØHEMMING
  Sjekklister
    
 

   NFBIB
   Askeladdveien 11A
   2016 FROGNER

   e-post leder

   © bilder, illustr.

Counter
Om denne nettsiden og antall besøk

 
 
  system/design: RGK AS
Astma på grunn av varmepumpe?
 

Astmaanfall etter installasjon av varmepumpe?

(Spørsmål 16. februar 2007-02-26)

 

Min mor er 77 år og har med jevne mellomrom hatt forkjølelse med piping og tetthet i luftveiene. Hun er også allergisk mot husstøv.

Mandag for 1 uke siden fikk hun installert varmepumpe. Natt til tirsdag, natt til torsdag og natt til i dag har hun opplevd astma-anfall med store problemer med å puste ut. Vi har besøkt legevakt de 2 siste gangene og fått hjelp. Hun skal videre i dag oppsøke sin fastlege for justering av div. medisiner, også mot astma.

 

Hun har bestemt seg at varmepumpen skal UT. Likevel vil jeg spørre deg om det er noen mottiltak som kan hjelpe idet motivasjonen for investeringen var at det ville bli lettere å ha det varmt. Mindre innbæring av ved osv.

 

 

SVAR

(26. februar 2007)

 

Du skriver at du er henvist til denne nettsiden av ”astmakontoret” i Trondheim. Du finner nok mye informasjon om varmepumper  også  her, men når det gjelder astma hos voksne, burde  det du kaller ”astmakontoret” heller vist deg til www.allergiviten.no. Der kunne du bl.a. lest om forskjellige årsaker til forverring av astma,  for her er det viktig å vite om det kan tenkes å være et tilfeldig sammentreff mellom forverringen og  installasjonen av varmepumpe eller om det bare skyldes varmepumpen. 

 

Hvis du der hadde søkt på varmepumpe, ville du fått opp varmepumpe og astma?   og kanskje funnet svar på ditt spørsmål, for jeg antar at det dreier seg om en luft-til-luft varmepumpe. Alternativt kunne du brukt www.inneklima.com og søkeordet varmepumpe.  

 

I disse dokumentene vises det særlig til at luft-til-luft varmepumper blåser opp støv og særlig støv som ligger på steder der det vanligvis ikke blir rengjort hyppig. Det blir mye mer kjemisk aktivt svevestøv som pustes inn. Det forklarer nok det faktum at at det er mange med astma som blir verre der det brukes slik varmepumpe. Mange klager også over følelse av ”tørr luft”, som også kan skyldes irritasjon av svevestøv.

 

Varmepumper av denne typen kan være god ENØK, men er altså dårlig HENØK for din mor.  Det er viktigst fordi helse må komme først!

 

Tiltak?

Om lufthastigheten senkes, blåses det nok opp noe mindre av svevestøv, men en kommer aldri utenom at bruk av luft-til-luft varmepumper i likhet med all bruk av vifter stiller strenge krav til renhold.

 

Gode luft-til-luft varmepumper er utstyrt med filtre som kan fange opp en del av støvet i den luften som resirkuleres i pumpen, forutsatt at filtret skiftes ut hyppig nok.

Du kan jo undersøke hos leverandøren om du kan få bedre filtre, men ofte hjelper det ikke godt nok dels fordi det fortsatt kan bli mye svevestøv igjen i luft som ikke resirkuleres i pumpen (kan bl.a. avhenge av hvordan rommene brukes), og dels fordi filtrene ikke fanger opp de fineste støvpartiklene som kan virke verst i lungene.

 

Det er mye som taler for at din mor vil ha det best uten denne varmepumpen.

Det beste HENØK –alternativet i denne sammenhengen er vann-til-vann varmepumper. De er dyre, og da kan det kanskje være bedre å erstatte luft-til-luft varmepumpe med annen  energiøkonomiske oppvarming.

 

(Sist oppdatert 26. februar 2007)

 

  Til toppen