NFBIB
  Innemiljø og inneklima
  Fuktskade
  Forsikring og skadesanering
  NFBIB's FUKTPROSJEKT
  Helse og sykdom
  Ansvar, forvaltning
  Lover og forskrifter
  Materialvalg
  Aktuelt
  Presseklipp
  Forskningsnytt
  Lenker
  Bolig
  Barnehage
  Skoleserie
  Skole
  Spørsmål og svar
  Passivhus - hva er det?
  Radon i barneskolen. Farlig?
  Sanering av muggsoppskader og helserisiko
  Maling ved graviditet
  Vannskade pluss hva?
  Allergisikker katt etter spesiell kattevasking?
  Astma på grunn av varmepumpe?
  Sibirkatt for katteallergikere?
  Tilgjengelighet for miljøhemmede. Klar informasjon til husbyggere og brukere?
  Tørr luft. Parkett. Luftfukter?
  Kondensproblemer i ny bolig. Rettigheter?
  Fuktskader og muggsoppvekst i OBOSleilighet
  Tresåpebehandling og inneklimaproblemer
  Informasjon til barnehagen om allergisk barn?
  Røyklukt fra naboleiligheter
  Plutselig allergi i familien!?
  Kondens på soverom. Ansvarsforhold?
  Renholdskrav i institusjoner med mye søl?
  Inneklima for gravid og nyfødt?
  Muggsoppsporer. Tiltak?
  Skoleventilasjon og pollenallergi
  Luftfukter?
  MILJØHEMMING
  Sjekklister
    
 

   NFBIB
   Askeladdveien 11A
   2016 FROGNER

   e-post leder

   © bilder, illustr.

Counter
Om denne nettsiden og antall besøk

 
 
  system/design: RGK AS
Sibirkatt for katteallergikere?
 

Gir ikke Sibirkatter allergi? 

Spørsmål 25. februar 2007)

 

Hei! I avisen har det stått om såkalte Sibirkatter som ales opp i Norge og eksporteres over hele verden fordi de ikke gir katteallergi. Omtrent 70 prosent som prøver seg hos den katteoppdretteren tåler å være sammen med de kattene, står det. Min datter (8 år) er allergisk både mot katter, hunder, hest og marsvin. Hun ønsker seg veldig sterkt en kattunge, og faren hennes (vi er skilt) som hun bor hos hver annen uke, vil gi henne en slik kattunge, men jeg føler meg usikker.

 

Vi har aldri hatt hund eller katt, men prøvde med marsvin. Det måtte vi kvitte oss med da jenta ble allergisk mot det også. Det sørget hun så mye og lenge over at jeg ikke vil ta risikoen på en slik sorgreaksjon igjen hvis dette ikke går bra. Hun er en veldig følsom liten jente. Hvordan kan vi finne ut om hun hører til de heldige 70 prosentene og ikke motsatt? Er det nok å være noen timer sammen med Sibirkattene (med medisinene hennes i beredskap)?

 

SVAR

(26. februar 2007)

 

* Din datter har åpenbart arvelige anlegg (gener) for allergi mot dyr.

* Katter uten hovedallergenet har og kan spre andre allergener.

* Det er stor risiko for at hun kan bli allergisk mot sibirkatten sin etter noen 

   tid - og etter at hun er blitt ordentlig glad i den og knyttet til den.

* Det er synd at det er slik, men viktig å vite!

 

Beklager, men det finnes ingen tilgjengelig måte å avgjøre om hun hører til ”de heldige”. En gang i fremtiden vil det nok bli mulig (men sannsynligvis kostbart) å komme langt på vei for det med analyse av gener for spesielle allergier kombinert med andre spesielle tester, men ikke på lenge!

 

Prøveopphold med kattene?

Et prøveopphold på noen timer sammen med Sibirkatter holder heller ikke mål. Det kan i beste fall vise om barnet er allergisk mot slike katter akkurat da, men forteller ikke noe om hun kan bli allergisk mot dem over tid.

 

Man må skille mellom det å være allergisk og så bli dårlig ved kontakt (provokasjon), og det å bli allergisk (sensibilisering).

Ved provokasjon kommer allergisk reaksjon gjerne ganske fort hvis dosen er stor nok i forhold til hvor sterk allergien er (belastning og tålegrense). Sensibilisering krever imidlertid lengre tid, kanskje uker og måneder. Det avhenger bl.a. av genene og tilfeldige sammentreff med forsterkere (adjuvans) .

Det er vel noe dere selv har observert hos din datter – for hvor lenge hadde hun marsvin før hun begynte å reagere allergisk? 

Sensibilisering kan også skje med meget lavere doser av allergener enn det som må til for provokasjon. Det har dere også erfart selv ved at hun er blitt allergisk (sensibilisert) mot hund og katt uten at dere selv har hatt slike dyr hjemme, men på grunn  av støv fra hunder, katter og hest her og der ellers i miljøene.

 

Hva så med sibirkatter?

Det sies om sibirkatter at de mangler det viktigste katteallergenet i spyttet, og spyttet  er den viktigste kilden til dette allergenet hos katter (Løwenstein et al 1985). Det er et spesielt protein som er analysert og kalles Fel d 1. Det er nok noen katteallergikere som bare reagerer på dette hovedallergenet, og derfor er det et laboratorium i USA som med møysommelig genmanipulering har alet frem katter som  mangler hovedallergenet i spyttet. De selger disse som "allergenfrie katter" .

 

Det har (foreløpig) ikke lyktes redaktøren å finne forskningslitteratur som bekrefter mangel på Fel d 1 verken for de kattene eller for sibirkatter og heller ikke forskning som viser hvor mange som er allergiske bare mot hovedallergenet og tåler slike katter. Det er likevel ikke avgjørende for standpunkt i denne sammenhengen.

 

Ikke bare ett allergen

 

Problemet er at katter gir fra seg flere allergener enn et hovedallergen på samme måte som de fleste andre allergenkilder.

 

Det foreligger forholdsvis lite forskning på de andre allergenene (Fel d 2, d 3, d 4, d ?) hos katt. Det meste dreier seg om laboratorieforskning med analyse av blod (serum) fra katteallergiske individer uten provokasjon på pasienter ( Løwenstein et al,1985; Ohman et al ,1973).

  

I et laboratorieforsøk fungerte et annet allergen (Fel d 4) fra katt betydelig sterkere enn hovedallergenet (Fel d 1) hos hele 47% (Smith et al, 2004).

I denne undersøkelsen ble det funnet at dette allergenet kan kryssreagere  med allergener fra noen andre dyr (hund, hest og ku).

 

Voksne med allergi mot katter kan selvfølgelig ta på seg risikoen å skaffe seg sibirkatt hvis det ser ut som de tåler sibirkatter ved prøveforsøk, men ut fra dagens viten om allergiutvikling er det grunn til å fraråde dette for barn.

 

Dette ble et langt svar, men mange med deg fortjener forklaring på slike spørsmål der svaret er styrt av ønsker om allergiforebygging.. 

 

 

Litteratur

 

Løwenstein H, Lind P, Weeke B. (1985): Identification and clinical significance of allergenic molecules of cat origin. Part of the DAS 76 Study. Allergy;40:430-41

 

Ohman JL, Lowell FC, Bloch KJ. (1973): Allergens of mammalian origin: characterization of allergen extracted from cat pelts. J Allergy Clin Immunol. 52:231-41.

 

Smith W, Butler AJ, Hazell LA, Chapman MD, Pomes A, Nickels DG, Thomas WR (2004):

Fel d 4, a cat lipocalin allergen. Clin Exp Allergy; 34: 1732 - 8.


PS! Spørsmålet ditt passer nok best forwww.allergiviten.no for der finner du nok mye informasjon som er viktig både for deg og eksmannen din.

 

(Sist oppdatert 6. august 2007)

 

   Til toppen