NFBIB
  Innemiljø og inneklima
  Fuktskade
  Forsikring og skadesanering
  NFBIB's FUKTPROSJEKT
  Helse og sykdom
  Ansvar, forvaltning
  Lover og forskrifter
  Materialvalg
  Aktuelt
  Presseklipp
  Forskningsnytt
  Lenker
  Bolig
  Barnehage
  Skoleserie
  Skole
  Spørsmål og svar
  Passivhus - hva er det?
  Radon i barneskolen. Farlig?
  Sanering av muggsoppskader og helserisiko
  Maling ved graviditet
  Vannskade pluss hva?
  Allergisikker katt etter spesiell kattevasking?
  Astma på grunn av varmepumpe?
  Sibirkatt for katteallergikere?
  Tilgjengelighet for miljøhemmede. Klar informasjon til husbyggere og brukere?
  Tørr luft. Parkett. Luftfukter?
  Kondensproblemer i ny bolig. Rettigheter?
  Fuktskader og muggsoppvekst i OBOSleilighet
  Tresåpebehandling og inneklimaproblemer
  Informasjon til barnehagen om allergisk barn?
  Røyklukt fra naboleiligheter
  Plutselig allergi i familien!?
  Kondens på soverom. Ansvarsforhold?
  Renholdskrav i institusjoner med mye søl?
  Inneklima for gravid og nyfødt?
  Muggsoppsporer. Tiltak?
  Skoleventilasjon og pollenallergi
  Luftfukter?
  MILJØHEMMING
  Sjekklister
    
 

   NFBIB
   Askeladdveien 11A
   2016 FROGNER

   e-post leder

   © bilder, illustr.

Counter
Om denne nettsiden og antall besøk

 
 
  system/design: RGK AS
Kondensproblemer i ny bolig. Rettigheter?
 

Tett (ny) bolig med kondensproblemer. Rettigheter?

(spørsmål 29. januar 2007)

 

Vi flyttet inn i et nytt hus  desember 2005. Vi har nå mye dugg (kondens) på alle vinduer i boligen på vinterstid. Ser også tendenser til svarte prikker og felt på noen av dem. Alle luftespalter i vinduene står åpne hele året rundt; det er ikke andre ventiler i huset. På badet6 bruker vi vifte til utlufting ved dusj og lignende.

Huset er meget godt isolert, og vi bruker kun fyring med ved i stuen. Da huset er lite (98 m2) og alle dører står åpne, kan vi ikke ha mer varme på. Innetemp når vi står opp ligger på +18-20o ved 20 minusgrader ute og da har vi ikke fyrt om natten.

Vi skal nå ha 1-års befaring på huset og lurer på hva vi har av rettigheter i forhold til dette?

Vi har en sønn som er plaget med luftveisinfeksjoner og bruker også inhalator ofte da han er blitt mye plaget etter at vi flyttet inn. Råd om hva som kan hjelpe oss?

 

SVAR

(30. januar 2007)

 

Du beskriver et problem som dessverre er ganske vanlig i” tette” boliger som har naturlig ventilasjon der luftskiftet er helt avhengig av luftespalter i vinduene (+ mekanisk avtrekk i bad (og kjøkken?)).

 

Slik ventilasjon kan nok være lovlig i henhold til bygningsloven. Brukerne har ingen klagerett hvis det ikke skulle vise seg at summen av ventilåpninger er lavere enn det bygningsloven angir som minimum, dvs. i funksjon tilsvarende 0,5 luftveksling pr time (se Plan og bygningsloven under "regelverk" i menyen hos Byggforsk.

 

Naturlig ventilasjon fungerer svært ofte for dårlig i forhold til normal innendørs fuktbelastning i moderne husholdninger.

 

Derfor oppstår det kondens som du beskriver. For å unngå slik fuktskade må boligen ofte gjennomluftes grundig med åpne vinduer eller åpne dører til rom med mekanisk avtrekk i tillegg til at alle spalter holdes åpne. OBS!  det betyr at vindusspaltene heller ikke må dekkes til av gardiner, rullegardin eller lignende!

 

Naturlig ventilasjon er også så avhengig av meteorologiske uteforhold at det krever en bevisst og aktiv brukerinnsats også i forhold til været.

Det burde vært påbudt at det fulgte bruksanvisninger om dette for alle slike boliger, men slike påbud finnes ikke. Brukerne har ingen juridiske rettigheter hvis det ikke skulle vise seg at summen av ventilåpninger er lavere enn det bygningsloven angir som minimum, se tidligere kommentar til rettigheter   og ny kommentar.

 

Muggsoppvekst

 

Kondensfukt bidrar ofte til muggsoppvekst inne, og de sorte prikkene du beskriver, kan være slik vekst.   Det representerer en helserisiko. Det er vist at innendørs fuktskade og muggsoppvekst øker risiko for astmaliknende luftsveissykdommer hos spedbarn og småbarn uten at det dreier seg om allergi mot muggsopp.

Det er viktig å kartlegge og fjerne muggsoppveksten.


 

 

PSNye tekniske forskrifter til bygningsloven  stiller særlige krav om tette og energieffektive hus. Det øker risiko for skader av samme type som du har opplevd dersom det ikke også kommer klarere brukerveiledninger. Se oppslag i inneklima.com 

 

(Sist oppdatert 30. januar 2007)

 

  Til toppen