NFBIB
  Innemiljø og inneklima
  Fuktskade
  Forsikring og skadesanering
  NFBIB's FUKTPROSJEKT
  Helse og sykdom
  Ansvar, forvaltning
  Lover og forskrifter
  Materialvalg
  Aktuelt
  Presseklipp
  Forskningsnytt
  Lenker
  Bolig
  Boligserie
  Slurv på badet kan gi astma (Aftenposten Bolig 25. jan. 2003)
  Boligserie
  Godt innemiljø for barn
  Kunnskap og praktiske råd om inneklima
  Konveksjonsovner
  Radon i området. Hva med oss?
  Luftrenser ved luft-til-luft varmepumpe?
  Skal du pusse opp? Se god veileder!
  Ultrafine, helseskadelige partikler i inneluft
  Allergi, astma - og dyr hjemme
  Insekter i boligen 1
  Insekter i boligen 2
  Radon
  Fjern muggsopper!
  Påvis muggsopper
  Påvis fukt
  Malingtyper
  Maling og helse
  Planter inne og ute
  Oppvarming
  Temperatur. KSM pkt 5
  Undersøkelse og målinger av inneklimaet
  Renhold
  Varmepumper og energisparing
  Støv og svevestøv
  Ventilasjonstyper (Boligserie)
  Spesielt uønskede forurensninger inne
  Vanlige forurensninger inne (Boligserie)
  Normer og grenseverdier
  Babyværelset
  Barneværelset
  Valg av bolig
  Radon - en snikende helsefare i mange boliger
  Trygg og trivelig bolig
  Fysisk tilrettelegging, orden, trivsel
  ENØK, HENØK: helseriktig energiøkonomisering
  Belysning. Lys
  Støy
  Byggets historie. Byggeprosess. Fuktskade?
  Allergenkilder inne
  Luftskifte. Ventilasjon
  Renhold og rengjøring
  Fukt og luftfuktighet. KSM pkt 6
  Temperatur KSM pkt 5 bolig
  Lukter.KSM pkt 7
  Vanlige forurensninger inne. KSM kartlegging
  Tettboddhet
  Uteluft og luftinntak
  Kartlegging av innemiljøet hjemme med KSM
  Godt innemiljø for barn
  Hvordan oppnå et godt inneklima?
  Barnehage
  Skoleserie
  Skole
  Spørsmål og svar
  MILJØHEMMING
  Sjekklister
    
 

   NFBIB
   Askeladdveien 11A
   2016 FROGNER

   e-post leder

   © bilder, illustr.

Counter
Om denne nettsiden og antall besøk

 
 
  system/design: RGK AS
Godt innemiljø for barn

Hvert menneske bruker mange kilo – ja kilo  - luft hvert døgn. Inneluften og innemiljøet er aller viktigst fordi de fleste av oss er inne 80-90% av tiden.Det som er godt nok for barn, er godt for alle, men det som er godt no0k for voksne, er ikke alltid  godt for barn. 

Vil du ha friske og glade barn, må du gi dem et godt innemiljø. De innemiljøene som er viktige for barnas utvikling er morens livmor under svangerskapet, barneværelset og boligen,  barnehage,  skole.. Denne nettsiden inneholder omtale og veiledninger om innemiljø/inneklima i henholdsvis, bolig, barnehage og skole og alle innledes med denne teksten. Her innleder den boligserien


Les mer

Kunnskap og praktiske råd om inneklima

Kunnskap og praktiske råd om inneklima er for tiden i tilgjengelig i www.inneklima.com 

Noe av den informasjonen du ville søke etter der, kan kanskje finnes i denne nettsiden. Informasjon i forhold til overføllsomhet kan du finne i www.allergiviten.no .

 

Det aller meste som en behøver vite for å skape og vedlikeholde et godt inneklima i egen bolig, er nå også tilgjengelig i boken ”Godt inneklima. Håndboken for hjemmet”. og med teknisk informasjon i den nye utgaven av Hus og Helse.


Les mer

Konveksjonsovner

Hei! Jeg er elektriker og har bygget en bolig med det jeg selv og familien opplever som veldig godt inneklima med godt kontrollert balansert ventilasjon med varmegjenvinner og noen få elektriske panelovner. Denne nettsiden din har vært til god hjelp for å finne frem til de beste løsningene. Men det forbauser meg at inneklimaeksperter advarer mot konveksjonsovner. Det advares dels mot prinsippet å bruke varmluft og dels mot brenning av støv.


Les mer

Radon i området. Hva med oss?

Hei! Vi er en familie med to voksne og 4 barn i alderen 6- 19 år. Vi er stort sett friske alle sammen, men har nå fått høre at det er mye radon i kommunen vår. Her har vi bodd i over 20 år, så vi kan  ha vært utsatt for radon hele den tiden. Vi vet at mye radon kan føre til lungekreft hos voksne og særlig hos røykere.  Heldigvis er det ingen av oss som røyker, men det hender en sjelden gang at gjester røyker inne hos oss. Men hva med barna og risiko for lungekreft?

fiogf49gjkf05

Les mer

Luftrenser ved luft-til-luft varmepumpe?

Vi bor i en 20 år gammelt enebolig av mur (Leca++). Etter all snakk om energisparing har vi montert luft- til – luft varmepumpe til en åpen del av huset med stort kjøkken med spisekrok og en stor stue som er vårt viktigste oppholdsrom med TV, musikkanlegg, rikholdig bokhylle, to sofaer og noen gode lenestoler.  Varmpumpen suser litt for mye, men vi har vent oss til det, for det er tydelig at vi sparer strøm takket være den. Verre er det at både min samboer og jeg og vår halvvoksne datter synes luften blir for tørr der, og begge damene nyser mye. Vi regner med at dette skyldes mer svevestøv på grunn av varmepumpeviften og tar sikte på å kjøpe en luftrenser. Det averteres mange forskjellige som skal være gode. Hvilken bør vi velge? Hvor bør den stå?


Les mer

Skal du pusse opp? Se god veileder!

SINTEF Byggforsk har gitt ut en veileder i samarbeid med Husbanken.: Miljøriktig oppussing og modernisering av boliger.Forbrukerveileder.


Les mer

Ultrafine, helseskadelige partikler i inneluft

En ny norsk undersøkelse har vist at innelufta i en leilighet ved en sterkt trafikkert gate var ”full av ultrafine partikler i svevestøvet. De klart største mengdene av disse partiklene ble registrert i rushtida.” Det dreier seg sannsynligvis om partikler fra dieseleksos. Partiklene fra dieseleksos er svært små; under ti tusendels millimeter i diameter. Så små partikler holder seg svevende mye lenger i luften enn andre partikler, og kan trenge dypt inn i oss når de pustes inn.  I luftveiene kan dieselpartiklene bidra til forverring av atopiske allergier og astma.


Les mer

Allergi, astma - og dyr hjemme

Allergi mot dyr er en vanlig årsak til luftveisplager og astma. Slik allergi hører til de mest potente /hissigste) så det skal lite til for å starte og forverre sykdom. Mange familier  med atopisk allergi ønsker seg likevel kjæledyr, og kan forledes av oppslag i media som representerer misforståelser og feiltolkning av forskningsresultater. Dyrehold hjemme representerer imidlertid en betydelig risiko for allergi og allergisk sykdom i familier med arvelig disposisjon for atopi og / eller astma.


Les mer

Insekter i boligen 1

Det kommer mange henvendelser om forskjellige insekter som er funnet i boliger med spørsmål om hvordan en kan bli kvitt dem. Her er et startsted for å finne ut av det.


Les mer

Insekter i boligen 2

Det kommer mange henvendelser om forskjellige insekter som er funnet i boliger med spørsmål om hvordan en kan bli kvitt dem.


Les mer

Radon
  • Radon er en radioaktiv edelgass som kan gi lungekreft.
  • Radon ("radondøtre") dannes ved nedbrytning av naturlige radioaktive stoffer som kan finnes over alt i grunnen under oss.
  • I Norge er det mange bygninger som har høyt innhold av radon i inneluft. Det skyldes kombinasjoner av geologiske forhold, byggemåte og -bruk.
  • Høye konsentrasjoiner inne krever tiltak!
  • Statens stråleverk har nå satt strengere grenseverdier: Måleenheten er "Bequerel pr kubikkmeter luft" (Bq/m3), og grenseverdier for helserisiko er 100 og særlig 200 Bq/m3 luft.

Les mer

Fjern muggsopper!

Muggsoppvekst inne må fjernes helt, ikke bare forsøkt drept.


Les mer

Påvis muggsopper

Ved fuktskader eller mistanke om muggsoppvekst inne skal en foreta grundige undersøkelser for å påvise eller avkrefte at det er muggsoppvekst inne. Det kan gjøres på flere måter. 


Les mer

Påvis fukt

Fukt kan fort komme til å skade både bygninger og menneskene som bruker dem.

Fuktskader kan forebygges med omtanke i alle ledd av byggeprosess, drift, vedlikehold  og bruk av et bygg, men forekommer veldig ofte. Det er viktig å oppdage og utbedre fuktskader så tidlig som mulig, og ofte kan det skje allerede i forstadiene av en fuktskade.

Er det kommet en  fuktskade, kan den påvises direkte med observasjon og fuktmålinger, eller indirekte med påvisning av muggsoppvekst. Det tilrådes spesielt å inspisere utsatte og sårbare steder, se nedenfor. 


Les mer

Malingtyper

Det er mange typer maling å velge mellom.  Valget styres av behov, bruksområdet og kunnskap om  malingens  kvaliteter.


Les mer

Maling og helse

Maling kan gi fra seg atskillige kjemiske stoffer til luften (avgasser, emitterer) under og like etter påføring.

Avgasser kan gi plager av forskjellig slag.Vi vet en del, men fortsatt for lite om sammenhenger mellom maling og helse.


Les mer

Planter inne og ute

Noen planter bør  ikke brukes inne fordi de kan gi allergi.

Planter som dufter bør ikke tas inn der det er noen med hyperreaktive slimhinner i luftveiene (astma, overfølsomme neser (rhinit)).  All slags blomsterduft kan øke plagene gjennom irritantvirkning på samme måte som annen parfyme.


Les mer

Oppvarming

Det er en rekke ulike metoder og apparater for oppvarming. Leverandører fremhever fordelene ved sitt produkt. I valget må en ta hensyn til både energiøkonomisering og helse = HENØK!


Les mer

Temperatur. KSM pkt 5

(Boligserien): Temperaturen i oppholdsrom er viktig for menneskers helse, trivsel og funksjon.

Vi er forskjellige i hva vi oppfatter som behagelig temperatur.  Det som oppleves som godt, er avhengig av mange faktorer. KSM 5


Les mer

Undersøkelse og målinger av inneklimaet

Det er ikke mye som er hensiktsmesisg å få målt av forhold i inneklimaet. Ofte er det bedre å bruke normale sanser og sunt vett slik som i Kvalifisert skjønn metoden (KSM).  


Les mer

Renhold

Renholdet er i høy grad med på å bestemme om inneklimaet bløir godt eller dårlig. Det går ut på både å hindre at det kommer smuss og støv inn, at støvet ikke får fange opp kjemiske forurensninger, at det er godt tiltr5ettelagt for rengjøring og at rengjøring gjennomføres ofte nok på riktige steder, med riktig utstyr og på riktig måte. Til riktig utstyr hører en god støvsuger. KSM 9


Les mer

Varmepumper og energisparing

Det er flere typer varmepumpe. Vann-til-vann  (jord-til-vann) varmepumper kan spare mye energi, men er kostbare å installere. Luft-til-luft varmepumper er rimeligere, men det er reist tvil om hvor effektive de er.


Les mer

Støv og svevestøv

Litt kunnskap om støv er godt å ha for å forstå hvorfor renhold er så viktig for inneklimaet og helsen. Her omtales ulike typer støv og svevestøv, hybelkaniner, sand, søle og hylle-og loddenfaktor / lodden- og hyllefaktor. Støv bærer med seg kjemiske stoffer som kan komme helt inn i oss.


Les mer

Ventilasjonstyper (Boligserie)

Det brukes ulike typer ventilasjon i boliger: naturlig ventilasjon med tillegg av mekanisk ventilasjon, balansert ventilasjon, hybrid ventilasjon (ventilatorunderstøttet "naturlig" ventilasjon), romaggregater. Her omtales ulike typer.


Les mer

Spesielt uønskede forurensninger inne

Spesielt uønskede forurensninger inne: tobakksrøyk, asbest, radon, mineralullstøv, fukt - og ved allergi: allergenkilder, ved astma: irritanter KSM 3


Les mer

Vanlige forurensninger inne (Boligserie)

Inneluft kan være betydelig mer forurenset enn uteluften selv på steder med tett trafikk og /eller forurensende industri. Her omtales vanlige forurensninger inne. KSM 4


Les mer

Normer og grenseverdier

Myndighetene har satt  anbefalte normer og grenseverdier for noen forhold i inneklima, men det er mange områder der det ikke er mulig å tallfeste forholdene


Les mer

Babyværelset

Her kommer råd om tilrettelegging av værelset for nyfødte og spedbarn -  i "Boligserien"..


Les mer

Barneværelset

Mange foreldre har nok behov for noen råd og kommentarer om barneværelset.

Her kommer de!


Les mer

Valg av bolig

Les mer

Radon - en snikende helsefare i mange boliger
Radonforekomnsten i norske boliger har økt og gir økt risiko for lungekreft. Det kan også ha en sammenheng med multippel sklerose
Les mer

Trygg og trivelig bolig

I Norge skjer det over 100 000 hjemmeulykker hvert år, og ofte er det barn som blir skadet. Dette kunne vært unngått!


Les mer

Fysisk tilrettelegging, orden, trivsel
Brukervennlighet og spesielle hensyn. Fysisk tilrettelegging, orden, trivelighet og  estetiske sider betyr mye. KSM 16

Les mer

ENØK, HENØK: helseriktig energiøkonomisering

Vi må alle sammen delta i tiltak for å bevare denne kolden. Hit hører energiøkonomisering (ENØK), men vi må sette helsen først, dvs HENØK! KSM 15


Les mer

Belysning. Lys

Riktig lys er viktig både for helse (syn, hodepine) og trivsel KSM 14


Les mer

Støy

Vedvarende eller hyppig, uønsket støy kan føre til stress og hodepine mm. KSM 13


Les mer

Byggets historie. Byggeprosess. Fuktskade?

Noen innemiljøeproblemer skyldes feil som er gjort under byggeprosessen eller som har oppstått i byggets historie. Særlig oppmerksomhet vises for mulige fuktskader som ikke er rettet opp fullstendig. KSM  12


Les mer

Allergenkilder inne

For barn og voksne med risiko for atopisk allergi er det viktig at boligen er fri (sanert) for aktive allergenkilder. KSM 11


Les mer

Luftskifte. Ventilasjon

Alle som oppholder seg inne, trenger jevn tilførsel av frisk luft utenfra til erstatning for den brukte luften. Luftskiftet kan arrangeres på flere måter.  Du bør vurdere om det er tilfredsstillende. KSM 10


Les mer

Renhold og rengjøring

Renhold og rengjøring er avgjørende for kvaliteten på innemiljøet /  inneklimaet. Lodden- og hyllefakltor LSM  8

og ren gjøringen KSM 9


Les mer

Fukt og luftfuktighet. KSM pkt 6

Fuktskader er vanlige i Norge og hører til verstingene for et innemiljø. KSM 6


Les mer

Temperatur KSM pkt 5 bolig

For høy og for lav temperatur i forhold til bekledning og aktivitetsnivå gir mange plager. KSM 5


Les mer

Lukter.KSM pkt 7

Lukter skyldes luftforurensninger i gassform eller på svevestøv som pustes inn i nesen. KSM 7


Les mer

Vanlige forurensninger inne. KSM kartlegging

I en vanlig bolig finnes det veldig mange kilder til forurensning av inneluften. KSM 4


Les mer

Tettboddhet

De fleste har nok plass i boligen sin, men det kan bli for trangt på soverommet. KSM 2


Les mer

Uteluft og luftinntak

Uteluft er vår eneste kilde til frisk luft inne. KSM 1


Les mer

Kartlegging av innemiljøet hjemme med KSM

Det går an å vurdere / kartlegge kvaliteten på innemiljøet i boligen med enkle midler.


Les mer

Godt innemiljø for barn

Boligen er det viktigste oppholdsstedet for barn etter fødselen, og der er vi inne det meste av tiden.


Les mer

Hvordan oppnå et godt inneklima?

Det er nødvendig å satse på gode innemiljø for alle mennesker


Les mer