NFBIB
  Innemiljø og inneklima
  Fuktskade
  Forsikring og skadesanering
  NFBIB's FUKTPROSJEKT
  Helse og sykdom
  Ansvar, forvaltning
  Lover og forskrifter
  Materialvalg
  Aktuelt
  Presseklipp
  A Presseklipp: Fuktrisiko i de fleste boliger
  Ferdighus kan passe dårlig der du bor
  Støy fra naboer.
  Forskningsnytt
  Lenker
  Bolig
  Barnehage
  Skoleserie
  Skole
  Spørsmål og svar
  MILJØHEMMING
  Sjekklister
    
 

   NFBIB
   Askeladdveien 11A
   2016 FROGNER

   e-post leder

   © bilder, illustr.

Counter
Om denne nettsiden og antall besøk

 
 
  system/design: RGK AS
Ferdighus kan passe dårlig der du bor
 

Ferdighus er like, men klimaforholdene er forskjellige

 

Alle bygninger må tåle å stå ute i alle værforhold som hersker på stedet. Det gjelder også ferdighus, men her har vi problemer. I Forbruker.no: Boliger dårligere tilpasset klima  pekes det på at klimaendringene som vi har og vil få, gir mer ekstremvær, at det er stor forskjell på klimaforhold i vårt langstrakte land og til og med innen samme kommune noen steder, men likevel settes det opp ferdighus som er de samme uansett hvor de settes opp.

 

Artikkelen der har et foto av et slikt halvferdig bygg som også tydeligvis står åpent og uten tak for all slags vær inklusive nedbør. Det er i seg selv en grov byggefaglig tabbe som går igjen i dette landet, se andre eksempler på det i vårt Fukt. Billedgalleri.

 

Teknisk ukeblad har også et  oppslag om : Ferdighus mangler klimatilpasninger . 

 

Tekstene bygger mye på forskning utført ved SINTEFByggforsk som del av prosjektet  Klima 2000 - klimatilpasning av bygningskonstruksjoner.

 

De nevnte artiklene handler om problemer ved at industriell produksjonen gir helt like ferdighus. De klimatiske forholdene i Norge er imidlertid svært forkjellige. Det kan være store forskjeller i vind, nedbør, snøbelastninger, temperatur og fuktproblemer. Belastningene på husene kan være så ulike at bygningene må tilpasses de lokale forholdene med vær - og klimatilpassede konstruksjoner, installasjoner og byggdetaljer.  Dette gjelder ikke bare ferdighus, men alle bygg i Norge, se Norske klimaforhold, klimaendringer og husene våre .

 

Begge de nevnte artiklene anbefales. Artikkelen i forbruker.no har også  interessante debattinnlegg. I det ene pekes det på at lokale håndverkere må og kan gjøre noen av de nødvendige tilpasningene 

.

(Sist oppdatert 18. august 2007)

 

   Til toppen