NFBIB
  Innemiljø og inneklima
  Fuktskade
  Forsikring og skadesanering
  NFBIB's FUKTPROSJEKT
  Helse og sykdom
  Ansvar, forvaltning
  Lover og forskrifter
  Materialvalg
  Barn og unge lærer å bli miljøbevisste
  Nettsidene til NAAF
  Energi- og miljøvalg ved byggeprosjekter
  Valg av materialer
  Luktekammer
  Teppegulv
  Fukt og fuktskader
  Aktuelt
  Presseklipp
  Forskningsnytt
  Lenker
  Bolig
  Barnehage
  Skoleserie
  Skole
  Spørsmål og svar
  MILJØHEMMING
  Sjekklister
    
 

   NFBIB
   Askeladdveien 11A
   2016 FROGNER

   e-post leder

   © bilder, illustr.

Counter
Om denne nettsiden og antall besøk

 
 
  system/design: RGK AS
Barn og unge lærer å bli miljøbevisste
 

Miljøorientert opplæring av barn i barnehager og skoler.

 

Det har gått opp for mange av oss at vi i vår generasjon er ute i seneste

laget med miljøbevisste tiltak. Hos mange av oss kom miljøbevissthet først i voksen alder. Vi hørte vel ikke noe eller nok  om det da vi var små.

 

Nå skal det bli annerledes og bedre. I løpet av dette året gjennomføres et landsomfattende forsøk på miljøbevist holdningsarbeid i barnehager og skoler.

Prosjektet heter God Start og har som mål at alt fra materialene som barnehagene er bygget med, til maten som barna spiser skal være miljømerket. Det samme gjelder lekene. For at dette skal være mulig, er det vesentlig å vite hva som er miljøvennlig og hva som ikke er det.

 

Slike prosjekter startes opp i mange kommuner. Du kan lese om det i Østlands-posten under tittelen Holdningsbygging i Barnehagen .

 

Grønt flagg

 

Dette er ikke noe helt nytt. Mange barnehager og skoler arbeider allerede etter den såkalte Grønt flagg-ordningen som dreier seg om den samme målsetningen. Grønt flagg (og Blått flagg for kystområdene) er programmer som er innført av den internasjonale uavhengige stiftelsen Foundation for Environmental Education  (FEE) og formidlet videre av den norske grenen av FEE

For å lykkes helt må slike tiltak få full støtte og samarbeide med foreldrene. Derfor er det fint om foreldrene tar en titt på nettsiden til FFE Norway  (norsk tekst).

 

FFE skriver om seg selv:

”Grønt Flagg i Norge er del av den internasjonale Eco-Schools ordningen som eies og drives av FEE. Mer enn 15.000 skoler i 36 land i Europa, Afrika og Amerika deltar.

 

Grønt Flagg er en miljøsertifiseringsordning som henvender seg til barnehager, grunnskoler og videregående skoler. Satsningen på Grønt Flagg kan være en effektiv drivkraft i miljøundervisningen, og en flott måte å markere seg som en Miljøskole. Kunnskaper gir mulighet til å ta miljøansvar både hjemme, i nærmiljøet og i samfunnet forøvrig.

 

Grønt Flagg samarbeider med Utdannings- og forskningsdepartementet og Nettverk for miljølære i skolen. Grønt Flagg er omtalt under satsningsområder i UFD's Miljøhandlingsplan (2000-2004)”.

 

(Dessverre fungerer ikke de lenkene som angis der, for departementene har endret sine nettadresser Her er en riktig nett adresse til en relevant Miljøhandlingsplan). 

 

Stiftelsen har også et et program for elever i videregående skole, kalt Young reporters (YRE).

 

Også her er det viktig at foreldre engasjerer seg, drøfter tiltak med barna sine og deres venner og går foran med gode eksempler.

 

Men husk:

  • miljømerkete materialer er produsert så miljøvennlig som mulig, men mest med tanke på bærekraftig utvikling uten forurensning av naturen. Noen av disse tiltakene kan bidra også til et sunnere inneklima, men miljømerker er ingen garanti for at det kan forkomme helseskadelige avgassinger til innemiljøet.
  • Miljømerket materiale må behandles riktig. Pass særlig på at det ikke kommer fuktbelastning på materialer som ikke er garantert fuktbestandige.

Dessverre ser man altfor ofte at sponplater og gipsplater blir stående åpne for nedbør i halvferdige bygg, på byggenes lagerplasser ute og av og til også på lasteplan under transport.

Om de er miljømerket fra fabrikken, gjelder ikke merkingen etter slik vettløs mishandling.

Se også Helse, miljø og sikkerhet i barnehager

(Sist oppdatert 22. mai 2007I

   Til toppen